BLOG

Influenta Stilului Industrial in Amenajarile de Interior

In ultimii ani popularitatea stilul industrial a crescut, iar influenta lui tot mai mare se poate observa cu usurinta in designul de interior. Cine s-ar fi gandit ca o “gramada” de piese vechi mecanice, masini de cusut, scaune industriale si lista poate continua, ar putea fi considerate obiecte de decor si folosite la crearea unui interior chic?

Oricat de neobisnuit vi se va parea sa folositi aceste obiecte in amenajarile de interior, atunci cand ele sunt combinate cu un mobilier potrivit iar cromatica le sustine, adevarata lor frumusete iese la iveala, adaugand “sarea si piperul” spatiului in care sunt introduse.

stilul_industrial (5) stilul_industrial (6)

Mai mult sau mai putin, fiecare obiect facut de om, utilizat de fiecare dintre noi, este rezultat in urma unui concept de design industrial, fie ca este o masa, sau un gadget precum mixerul.

Acest stil de design este caracterizat prin simplitate. Un stil masculin, legat de tot ceea ce inseamna industrie si fabricare, aparent destul de rece, care se potriveste in special persoanelor energice si nonconformiste. Este adesea combinat cu stilul minimalist, de aceea, in amenajarile de acest gen vom observa folosirea unui numar redus de piese de mobilier si obiecte de decor.

stilul_industrial (1) stilul_industrial (4)

stilul_industrial (2)

Fiecare aspect conteaza in realizarea unui design de interior cu aer industrial. Ce inseamna acest lucru? Conceptul unei astfel de amenajari se bazeaza in mare parte pe onestitatea spatiului, ale carui elemente componente – incepand cu constructia, si continuand cu finisajele peretilor si pardoselilor, piesele de mobilier si cele de decor, e.t.c., alcatuiesc scenografii indraznete, menite sa sustina acest lucru.

Cateva elemente cheie ale stilului industrial sunt: zidaria din caramida aparenta, structura metalica aparenta (grinzi, stalpi, etc), beton aparent, spatii de depozitare originale, corpuri de iluminat fabuloase, obiecte reciclate cu aceleasi functiuni sau carora li se acorda altele noi, lemnul brut, mobilierul interesant.

Peretii au de obicei aspect de neterminat sau vechi. Esti norocos daca ii gasesti asa, daca nu, poti incerca sa le conferi acesta imagine de uzat pentru a aduce un bonus look-ului industrial pe care il cauti. Peretii varuiti vor arata cel mai bine in acest context cu un mix de piese de arta agatate, cum ar fi picturile pe panze de mari dimensiuni.

In paleta de culori folosita nu vor exista culori luminoase si indraznete, ar trebui sa ne orientam clar spre tonuri neutre, griuri colorate combinate poate cu alb pentru a conferi un aspect clar si curat.

Pardoseala ar putea fi din beton polisat, sau il poti lasa dur si neuniform pentru ca tot minunat va arata. Lemnul masiv sau piatra sunt alte doua tipuri de finisaje de pardoseala, care va vor ajuta sa atingeti aspectul industrial dorit.

Canapelele confortabile, pernele mari imprastiate prin diferite zone, sunt singurele elemente care aduc o “moliciune” necesara unor astfel de interioare.

Plantele vor injecta viata si culoare spatiului tau, asa ca alege plante frumoase, cu frunze mari, asezate in vase originale ce pot contribui la farmecul amenajarii.

Lampile asezate pe podea sunt o sursa minunata de iluminat pentru acest look. De preferat sunt corpurile de iluminat cu structuri metalice. Exista deja destule tipuri si stiluri pe care le poti analiza, pentru ca mai apoi sa alegi ce crezi ca s-ar potrivi cel mai bine spatiului tau.

Putem continua intr-un mod indraznet , adaugand in “context” schite vechi inramate, un capitel in loc de masuta de cafea, o valiza in loc de taburet, candelabre elegante si contrastante in acelasi timp.

 

stilul_industrial (3)

Concluzia? In acest tip de amenajari vom vedea asocieri de obiecte inedite alaturi de materiale inovatoare sau traditionale.

Stilul industrial poate fi folosit cu succes in amenajarea locuintei, biroului, restaurantului, cafenelei, magazinului, brutariei, barului, clubului… si lista ar putea continua, deoarece are puterea de a transforma orice spatiu in ceva unic si original.